S&P zhoršila výhľad úverového ratingu Turecka na negatívny

13.12.2021 Celý región

Ankara 13. decembra (TASR) - Agentúra Standard & Poor's (S&P) Global Ratings v piatok (10. 12.) zhoršila výhľad úverového ratingu Turecka na negatívny zo stabilného. Ratingovú známku mu zatiaľ ponechala na úrovni B+.

S&P pri odôvodnení svojho rozhodnutia poukázala na vysokú infláciu a znehodnocovanie tureckej meny líra.

Ďalšia z trojice agentúr - Moody's ostatný raz pridelila Turecku úverový rating B2 s negatívnym výhľadom. A ratingová agentúra Fitch hodnotí jeho úverovú bonitu známkou BB- s negatívnym výhľadom.

Medziročná miera inflácie v Turecko už prekročila 20 % a je najvyššia za tri roky po tom, čo prezident Recep Tayyip Erdogan dosadil do centrálnej banky lojalistov, ktorí zdieľajú jeho neortodoxnú víziu, že vysoké náklady na pôžičky spôsobujú infláciu, a nie ju spomaľujú. Tento krok bol súčasťou Erdoganovej stratégie na oživenie klesajúcich preferencií pred voľbami v roku 2023.

"Negatívny výhľad odráža to, čo považujeme za rastúce riziká pre tureckú externe zadlženú ekonomiku počas nasledujúcich 12 mesiacov v dôsledku extrémnej volatility jeho meny a rastúcej inflácie, uprostred zmiešaných politických signálov," uviedla ratingová agentúra S&P.

A hoci samotný rating zatiaľ Turecku neznížila, varovala, že by sa to mohlo zmeniť, ak bude vládna politika „ďalej podkopávať kurz líry a zhorší sa výhľad inflácie, čím by sa zvýšilo riziko problémov v bankovom systéme“.

Moody's v piatok uviedla, že inflácia v Turecku môže v nadchádzajúcich mesiacoch presiahnuť 25 %, pričom ďalšie potenciálne zníženie úrokových sadzieb v decembri prispeje k zvýšeniu rizík.
 

Vyberte región

mark